Pojęcie sezonowości odnosi się do produktów, których okres przydatności do spożycia oraz okres naturalnej dostępności jest stosunkowo krótki. Są one najbardziej zasobne w składniki odżywcze, budulcowe oraz energetyczne (białko, węglowodany, tłuszcze, witaminy, mikro- i makroelementy), niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. 🤔🤔

 

Czy wiecie jakie korzyści przynosi kupowanie jedzenia SEZONOWEGO? 🤔

☀️ Świeżość produktów. Kupujemy warzywa i owoce, które są zdrowsze, świeże oraz bogate w witaminy i składniki odżywcze.

☀️ Zalety proekologiczne. Kupując sezonowe i lokalne produkty zamiast importowane z dalekich miejsc, ograniczamy ślad węglowy oraz emisję tlenków siarki, azotu czy pyłów wydzielanych podczas transportu, a przy okazji wspieramy lokalną gospodarkę.

☀️ Korzyści finansowe. Produkty sezonowe są tańsze ze względu na łatwą dostępność produktów. Warzywa produkowane przez polskich plantatorów kupowane w sezonie osiągają najlepsze ceny.

 

Na koniec mała rozpiska sezonowych warzyw oraz owoców, które warto kupować w aktualnym okresie wiosennym! 😊👇