Składniki(blacha ok. 30 cm x 20 cm):

🥕 300g (4-6 sztuk) marchewek

🥕 220g (4 sztuki) jaja

🥕 150g (15 płaskich łyżek) mąki pszennej

🥕 150g (15 płaskich łyżek) mąki żytniej/orkiszowej

🥕 100g (10 łyżek) oleju rzepakowego

🥕 200g (kubek) jogurtu naturalnego

🥕 120g (12 łyżek) ksylitolu/erytrytolu

🥕 5g (łyżeczka) proszku do pieczenia

🥕 2g (1⁄2 łyżeczki) sody oczyszczonej

🥕 5g (łyżeczka) przyprawy do piernika

🥕 2g (1⁄2 łyżeczki) cynamonu

 

Przygotowanie:

W misce dokładnie wymieszać trzepaczką jajka ze słodzikiem. Dodać jogurt i olej, całość wymieszać na gładką masę. Do masy dodać proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika i cynamon, wymieszać i dodać dwa rodzaje mąki. Wymieszać całość tak, aby masa nie miała grudek i na koniec dodać startą na tarce marchewkę. Masę przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, piec w 180 stopniach przez 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

Składniki na krem:

🥕 400g (2 sztuki) serka kremowego naturalnego

🥕 40g (2 łyżki) masła orzechowego

🥕 1g (szczypta) cynamonu

🥕 40g (8 łyżeczek) ksylitolu/erytrolu

 

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na krem zblendować. Krem schłodzić. Gdy ciasto ostygnie posmarować je kremem.

 

Składniki na posypkę:

🥕 40g (4 łyżki) nasion słonecznika

🥕 25g (łyżka) miodu

 

Przygotowanie:

Nasiona podprażyć na suchej patelni, dodać miód i mieszać aż się rozpuści i obklei nasiona. Gotowy słonecznik w miodzie wyłożyć od razu na krem.