W czasie sesji treningowych lub zawodów w organizmie przeważają beztlenowe procesy enegergetyczne w których głównym źródłem energii do pracy mięśniowej są zasoby fosfokreatyny i glikogenu. Z tego tytułu zawodnikom sportów walki z należy zapewnić odpowiednią podaż węglowodanów w diecie oraz dążyć do utrzymania wysokich zasobów kreatyny w mięśniach. Jednocześnie należy pamiętać o odpowiedniej podaży białek pokarmowych przyspieszających regenerację włókien mięśniowych oraz uszkodzonych tkanek. W celu powstrzymywania niekorzystnego procesu niszczenia białek tkankowych zawodnicy powinny stosować preparaty wspomagające o działaniu antykatabolicznym jak BCAA, HMB, glutamina. W celu zwiększenia pobudzenia i aktywacji psychoruchowej przydatne okazać się mogą preparaty optymalizujące aktywność nerwowo-mięśniową (kofeina, acetyl-l-karnityna, lecytyna). W czasie trwania treningów lub zawodów dochodzi również do silnego pobudzenia procesów termoregulacyjnych co może prowadzić do znacznych strat wody i elektrolitów, dlatego też w okresie trwania wysiłku sportowcom zaleca się podawanie specjalnych napojów izotonicznych. W ramach procedury żywieniowo-suplementacyjnej w sportach walki niezbędne jest także dostarczenie substancji warunkujących ochronę biernych elementów aparatu ruchu: kości, stawy, ścięgna. W tym celu należy zwrócić uwagę na podaż wielu ważnych składników pokarmowych jak wapń, magnez, cynk czy witamina C.
Przykładowy program suplementacji w sportach walki
Suplement | Dawkowanie w dni treningowe | Dawkowanie w dni wolne |
---|---|---|
Kofeina | 2-4 mg na kg należnej masy ciała 45 min przed wysiłkiem (podawać z tauryną) | Nie stosować |
Tauryna | 1000-1500mg 45 min przed wysiłkiem (podawać z kofeiną) | Nie stosować |
BCAA | 2-3g 45 min przed treningiem 2-3g po treningu | 2g na czczo |
Kreatyna | 3-4g bezpośrednio po treningu oraz 1g do 3 wybranych posiłków w ciągu dnia | 1g do każdego posiłku w ciągu dnia |
Napój izotoniczny | Podawać w trakcie wysiłku | Nie stosować |
Odżywka białkowa | 25g 20 min przed snem | Niekoniecznie |
Odżywka węglowodanowa | 50g po treningu | Nie stosować |
Przykładowa dieta
Propozycja 1. Pieczywo z serem białym i rzodkiewkami, koktajl bananowy | ||
---|---|---|
Chleb graham | 90 g | 3 kromki |
Masło | 7 g | 1 i 1/2 łyżeczki |
Ser twarogowy półtłusty | 60 g | 3 plastry |
Rzodkiewka | 75 g | 5 sztuk |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Mleko 1,5% tłuszczu | 220 g | 1 szklanka |
Banan | 220 g | 1 duża sztuka |
Sposób przygotowania: Pieczywo posmarować masłem, położyć ser i pokrojone w plastry rzodkiewki. Posypać do smaku szczyptą soli i pieprzu. Banana pokroić na plastry. Wrzucić owoc wraz z mlekiem do blendera. Zmiksować do płynnej konsystencji.
Propozycja 1. Musli z jogurtem i jabłkiem | ||
---|---|---|
Płatki owsiane | 30 g | 3 łyżki |
jabłko | 120 g | 1 mała sztuka |
Banan | 200 g | 1 średnia sztuka |
Jogurt naturalny 2% | 150 g | 1 kubek |
Orzeczy pistacjowe | 15 g | 5 sztuk |
Sposób przygotowania: Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni bez tłuszczu i wsypać do miseczki. Dodać pokrojone w plasterki jabłko, banana i jogurt. Wymieszać i posypać posiekanymi pistacjami. Udekorować miętą.
Propozycja 1. Makaron z parmezanem i tuńczykiem | ||
---|---|---|
Makaron pełnoziarnisty | 50 g | 1/8 opakowania |
Ser, parmezan | 15 g | plaster |
Tuńczyk w wodzie | 50 g | 1/3 puszki |
Pomidor | 150 g | 1 sztuka |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Przyprawa bazylia | 2 g | szczypta |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Sól | 2 g | szczypta |
Oliwa z oliwek | 10 g | 2 łyżeczki |
Sposób przygotowania: Makaron ugotować w wodzie z dodatkiem soli. Ser zetrzeć na tarce, pomidora drobno pokroić. Wszystkie składniki włożyć do miseczki dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, tuńczyka. Przyprawić pieprzem oraz bazylią. Całość skropić oliwą z oliwek i wymieszać.
Propozycja 1. Warzywa z soczewicą, kefir, owoc | ||
---|---|---|
Soczewica nasiona | 90 g | 6 łyżek |
Marchew | 50 g | 1 sztuka |
Cukinia | 100 g | porcja |
Bakłażan | 100 g | porcja |
Papryka czerwona | 65 g | 1/2 małej sztuki |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki |
Przyprawa papryka mielona | 3 g | 1 łyżeczka |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Przyprawa bazylia | 3 g | 1 łyżeczka |
Olej rzepakowy uniwersalny | 10 g | 1 łyżka |
Kefir 2% | 220 g | 1 szklanka |
Jabłko | 120 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i bakłażana. Gdy lekko zmięknie, dodać resztę składników i soczewicę. Dusić pod przykryciem do miękkości soczewicy i przyprawić ziołami, papryką i pieprzem.
Dawkowanie: 50 g + Woda 500 ml
Propozycja 1. Papryka zapiekana z warzywami i kaszą jaglaną, olej lniany, owoc | ||
---|---|---|
Papryka czerwona | 200 g | 1 średnia sztuka |
Kasza jaglana | 30 g | 3 łyżki |
Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
Szpinak rozmrożony | 110 g | 1/2 szklanki |
Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
Jogurt naturalny gęsty | 40 g | 2 płaskie łyżki |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Przyprawa gałka muszkatołowa | 2 g | szczypta |
Przyprawa papryka | 2 g | szczypta |
Olej lniany | 5 g | 1 łyżeczka |
Mandarynka | 30 g | 1 sztuka |
Sposób przygotowania: Kaszę wypłukać i ugotować według przepisu na opakowaniu. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki. Paprykę umyć, ściąć wierzch i wyjąć gniazdo nasienne. Rozmrożony szpinak wymieszać z kaszą, posiekanym pomidorem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jogurtem i przyprawami. Paprykę wypełnić farszem, przykryć odkrojoną częścią i zapiekać około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.
Dawkowanie: 1 łyżka(25 g5) + Mleko 3,2% tłusczu 200 ml
Analiza odżywcza diety
Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
---|---|
Kalorie | 2750 kcal |
Białko | 133 g |
Węglowodany | 421 g |
Tłuszcze | 73 g |
Tłuszcze nasycone | 26 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 29 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 15 g |
Omega-3 | 2,5 g |
Witamina B1 | 3,3 mg |
Witamina B2 | 4,1 mg |
Witamina PP | 33 mg |
Witamina B12 | 6,7 mcg |
Witamina C | 586 mg |
Witamina E | 28,5 mg |
Wapń | 2045 mg |
Magnez | 756 mg |
Żelazo | 40,9 mg |
Cynk | 16,2 mg |
Błonnik pokarmowy | 53 g |