mgr Zbigniew Kasprzyk

mgr Zbigniew Kasprzyk

tel. 501 471 825 Umów się online

Witamina E

Zaliczana jest do najpopularniejszych witamin o działaniu antyoksydacyjnym.

Suplementacja diety u sportowców zmniejsza reakcję utleniania lipidów oraz proces uszkodzeń tkanki mięśniowej wywołanych treningiem. Wykazuje szczególne właściwości ochronne wobec błon komórkowych, zapobiegając wnikaniu substancji toksycznych do komórek. Jednocześnie odgrywa ważną rolę w procesie hamowania hemolizy krwinek czerwonych. Przy niedoborze witaminy E, w diecie sportowców może dochodzić do zaników włókien mięśniowych i wzrostu tkanki łącznej w mięśniach, zaś zaburzenia w funkcjonowaniu erytrocytów mogą prowadzić do zmniejszenia potencjału tlenowego. W przypadku sportowców wyczynowych podaż tego składnika w diecie powinna wahać się na poziomie 30-50mg na dobę.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zielona herbata

Ekstrakt z zielonej herbaty jest bogatym źródłem naturalnych substancji polifenolowych, wśród których najważniejszą rolę odgrywają katechiny.

czytaj więcej

Koenzym Q10

Zaliczany jest do substancji fizjologicznie aktywnych określanych mianem czynników witaminopodobnych.

czytaj więcej
POKAŻ