mgr Zbigniew Kasprzyk

mgr Zbigniew Kasprzyk

tel. 501 471 825 Umów się online

Budowa masy mięśniowej 2700kcal

Przykładowa dieta

06:00 Posiłek I
Propozycja 1. Omlet z płatkami owsianymi, pieczywo, owoc
Jajko100 g2 sztuki
Białko jaja60 g2 sztuki
Mleko 1,5% tłuszczu10 g3 łyżki
Płatki owsiane40 g4 łyżki
Masło5 g1 łyżeczka
Sól2 gszczypta
Jabłko160 g1 srednia sztuka

Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odczekać około 10minut. Jajka całe i białka lekko ubić, dodać mleko, szczyptę soli oraz płatki owsiane. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu do momentu aż całkowicie się zetnie.

9:00 Posiłek II
Propozycja 1. Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem, pieczywo, owoc
Ryż dziki50 g0,5 woreczka
Tuńczyk w wodzie75 g1/2 puszki
Pomidor130 g1 średnia sztuka
Czosnek5 g1 ząbek
Olej lniany10 g1 łyżka
Zioła prowansalskie3 g1 łyżeczka
Brzoskwinia150 g1 duża sztuka

Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, ostudzić. Tuńczyka odsączyć, pomidora pokroić w ósemki. Składniki przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej lniany i zioła prowansalskie, wymieszać.

12:00 Posiłek III
Propozycja 1. Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc
Kurczak, filet110 g1/2 sztuki
Cebula25 g1/2 małej sztuki
Czosnek5 g1 ząbek
Papryka chili10 g1/2 sztuki
Imbir5 gkawałek
Przecier pomidorowy10 g1 łyżka
Sól2 gszczypta
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Olej rzepakowy uniwersalny10 g1 łyżka
Ryż brązowy50 g1/2 woreczka
Gruszka120 g1 średnia sztuka

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.

15:00 Posiłek IV
Propozycja 1. Makaron z kurczakiem, porem i szparagami, jogurt naturalny z owocami
Makaron pełnoziarnisty80 g1 porcja
Kurczak, filet120 g1 porcja
Por50 g1 kawałek
Szparagi zielone160 g4 sztuki
Czosnek5 g1 ząbek
Sól2 gszczypta
Pieprz czarny mielony4 g2 szczypty
Oliwa z oliwek10 g2 łyżeczki
Jogurt naturalny150 g1 kubek
Maliny60 g5 łyżek
Truskawki100 g10 sztuk

Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparag oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Kuczaka pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać kurczaka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać. Owoce przełożyć do miseczki, dodać jogurt i wymieszać.

19:00 Posiłek V
Propozycja 1. Dorsz gotowany w warzywach, ryż brązowy, olej lniany, owoc
Dorsz surowy filet120 g1 sztuka
Marchew70 g1 sztuka
Seler korzeniowy40 g1 kawałek
Pietruszka, korzeń40 g1 sztuka
Por30 g1/2 sztuki
Sól2 gszczypta
Pieprz czarny mielony4 g2 szczypty
Liść laurowy1 g1 sztuka
Ziele angielskie2 g2 sztuki
natka pietruszki6 g1 łyżka
Sok z cytryny10 g1 łyżka
Ryż brązowy50 g1/2 woreczka
Olej lniany7 g1 łyżeczka
Gruszka120 g1 średnia sztuka

Sposób przygotowania: Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Do gotującej się wody włożyć przygotowane warzywa i przyprawy. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i gotować jeszcze 15 minut. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Posypać posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.

21:00 Posiłek VI
Propozycja 1. Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc
Ser twarogowy chudy60 g3 plastry
Jogurt naturalny50 g2 łyżki
Pomidor150 g1 średnia sztuka
Rzodkiewka60 g4 sztuki
Pieprz czarny mielony2 gszczypta
Sól2 gszczypta
Chleb żytni pełnoziarnisty90 g3 kromki
masło7 g1,5 łyżeczki
Jabłko150 g1 mała sztuka

Sposób przygotowania: Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.

Analiza odżywcza diety

Wybrane składnikiZawartość w diecie
Kalorie2740 kcal
Białko169 g
Węglowodany395 g
Tłuszcze72 g
Tłuszcze nasycone18 g
Tłuszcze jednonienasycone28 g
Tłuszcze wielonienasycone22 g
Omega-32,1 g
Witamina B12,5 g
Witamina B23,1 mg
Witamina PP61 mg
Witamina B126,8 mcg
Witamina C284 mg
Witamina E23,7 mg
Wapń923 mg
Magnez688 mg
Żelazo22,7 mg
Cynk16,9 mg
Błonnik pokarmowy59 g

autor: Fit Dietetyk

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Budowa masy mięśniowej 2500 kcal

Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Omlet śródziemnomorski z pieczywem, sok pomidorowy, owoc Jajo 100 g 2 sztuki Białko jaja 30 g 1 sztuka ...

czytaj więcej

Redukcja wagi - 1800kcal

Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Grahamka z pastą z makreli i suszonych pomidorów, owoc Bułka grahamka 70 g 1 sztuka makrela wędzona 50 ...

czytaj więcej
POKAŻ