Mielone z kalafiora
 
Składniki na 8-10 kotletów:
­čĹë2,5 szklanki startego kalafiora / 1/2 kalafiora
­čĹë1 du┼╝a cebula
­čĹë1 z─ůbek czosnku
­čĹë1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej / 3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
­čĹë1/2 szklanki ziaren s┼éonecznika , podpra┼╝onych na suchej patelni i posiekanych
­čĹë1/4 szklanki maki ziemniaczanej
­čĹë1/4 szklanki oleju
­čĹë2 ┼éy┼╝ki sosu sojowego
­čĹë1/2 ┼éy┼╝eczki syropu z agawy
­čĹë1 1/2 - 2 ┼éy┼╝eczki pieprzu zio┼éowego
­čĹëczarny pieprz
 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Kalafiora wraz z łodyga zetrzeć na dużych oczkach tarki, cebulę zetrzeć na dużych oczkach tarki, a czosnek na małych oczkach. Wszystko przełożyć do bardzo dużej miski.
Do startych warzyw doda─ç pozosta┼ée sk┼éadniki i wszystko przy pomocy r─ůk porz─ůdnie zagnie┼Ť─ç w zwarta mas─Ö, w razie potrzeby dola─ç ┼éy┼╝k─Ö oleju. Na koniec doprawi─ç do smaku. D┼éo┼ämi formowa─ç r├│wne, zwarte kotlety. Gotowe uk┼éada─ç na blasze i piec przez 20 - 25 minut na z┼éoty kolor, nast─Öpnie obr├│ci─ç i piec przez kolejne 5 minut.
 
PS. Kasza jaglana do kotlet├│w powinna by─ç lekko rozgotowana, wtedy ┼éatwo wie lepi─ů. ­čśŐ