Wielkanocna tarta z łososiem wędzonym i jajkami przepiórczymi

 

Składniki na ciasto:

👉mąka pełnoziarnista orkiszowa lub pszenna - 200 g,

👉jajko - 1 szt,

👉jogurt naturalny - 2 łyżki,

👉olej lub oliwa z oliwek- 2 łyżki,

👉proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

👉sól - szczypta

Składniki na farsz:

👉chrzan tarty - 1 łyżka

👉sól, pieprz - do smaku

👉jogurt naturalny - 250 g

👉jajko - 2 szt,

👉jajka przepiórcze - 1 opakowanie 18 szt.

👉łosoś wędzony 100 g,

👉koperek

 

Przygotowanie:

Wymieszać składniki na ciasto - mąkę, proszek do pieczenia, jajko, olej i jogurt, doprawić szczyptą soli. Zagnieść ciasto i wyłożyć do natłuszczonej formy. Wykonać kilka nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 15 minut z termoobiegiem.

Jajka gotować we wrzątku 3-4 minuty, a następnie włożyć do zimnej wody, obrać i pokroić na połówki. Łososia podzielić na kawałki.

Jogurt wymieszać z roztrzepanymi jajkami i chrzanem, doprawić solą i pieprzem, wylać na podpieczony spód. Rozłożyć przygotowane wcześniej jajka i łososia, posypać posiekanym koperkiem.

Piec 30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.👍