Pizza z szynką i warzywami na patelni

 

Składniki potrzebne do wykonania pizzy:

👉 Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal

👉 Drożdże 20 g

👉 Mąka żytnia 6 łyżek (72 g) 223 kcal

👉 Olej rzepakowy 1 łyżka (10 g) 88 kcal

👉 Oliwki w puszce 5 sztuk (15 g) 17 kcal

👉 Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (21 g) 19 kcal

👉 Przyprawa bazylia 1 g (1 g) 2 kcal

👉 Przyprawa kurkuma 1 g (1 g) 3 kcal

👉 Rukola 1 garść (20 g) 3 kcal

👉 Ser mozzarella półtłusty 20 g (20 g) 50 kcal

👉 Sól 1 szczypta (0,25 g) 

👉 Szynka z indyka 2 plastry (20 g) 27 kcal

👉 Woda pół szklanki (110 g)

 

Przygotowanie:

Mąkę, sól, drożdże, wodę i 1/2 oleju dodać do miski i wyrobić ciasto. Ciasto wyłożyć na posmarowaną tłuszczem patelnię i trzymać na średnim ogniu około 10-15 minut. Przewrócić na drugą stronę, posmarować przecierem pomidorowym zmieszaną z rozgniecionym czosnkiem. Ułożyć na nim pokrojoną szynkę, oliwki, posypać serem i przyprawami. Przykryć patelnię i trzymać aż ser się roztopi. Posypać rukolą i gotowe! Smacznego 🍕🍕