Kaloryczność czekolady wynosi około 530-580 kcal/100 g.🧐

 

👉Wybierając dobrej jakości czekoladę, może okazać się ona cennym źródłem antyoksydantów - składników przeciwzapalnych, witamin a także składników mineralnych takich jak magnez, mangan, żelazo, fosfor, cynk, selen czy potas.🧐👍

👉Wiele badań wskazuje na dobroczynny wpływ gorzkiej czekolady w prewencji i leczeniu wybranych schorzeń cukrzycy, chorób sercowo-naczyniowych oraz neurodegeneracyjnych.🧐🤔

Co jeszcze jest ciekawe, gorzka czekolada sprzyja redukcji nadmiernej masy ciała (zwłaszcza wśród pacjentów z nadwagą lub otyłością)!🥰👍💪

👉Spożywanie gorzkiej czekolady może przyczyniać się do ograniczenia występowania uszkodzeń komórek mięśniowych w czasie intensywnego treningu. Dlatego też powinna znajdować się w dietach osób aktywnych.🏋️‍♂️💪

 

👉Wśród rodzajów czekolady wyróżniamy:

-🍫 czekoladę gorzką, zawierającą co najmniej 70% miazgi kakaowej,

🍫 czekoladę deserową,zawierającą 30-70% miazgi kakaowej,

🍫 czekoladę mleczną, zawierająca maksymalnie 50% miazgi kakaowej,

🍫 czekoladę białą, która nie zawiera w składzie miazgi kakaowej, składa się z tłuszczu kakaowego (do 33%), dużej ilości cukru oraz mleka lub śmietany.

 

Jaką czekoladę wybrać?🤔🧐

Najzdrowszą propozycją będzie czekolada z jak największą zawartością miazgi kakaowej, czyli kakao, ponieważ miazga ta odpowiada za właściwości zdrowotne czekolady.🤔👍

Wysoki udział kakao to również mniejsza zawartość cukru w czekoladzie. Najlepiej unikać czekolady białej oraz czekolad nadziewanych kremowymi wkładami, ponieważ charakteryzują się dużą zawartością cukru oraz niezdrowych tłuszczów trans.❌🧐