Warto dbać o odpowiednie spożycie białka w swojej diecie oraz ew. w suplementacji, gdyż:

  • dieta uboga w białko może osłabić produkcję i aktywność komórek odpornościowych i przeciwciał,
  • niewystarczające spożycie białka może prowadzić do osłabienia funkcji odpornościowych, wolniejszego powrotu do zdrowia po chorobie,
  • w badaniach na zwierzętach dieta uboga w białko powodowała cięższy przebieg chorobę i większą śmiertelność wywołaną wirusami - zwiększenie spożycia białka powodowało poprawę rokowań,
  • niektóre rodzaje białek - serwatkowe (mleko) - zawierają m.in.  pojedyncze białka - laktoferyna i immunoglobuliny, które mogą wzmacniać bezpośrednio odporność, 
  • niektóre stany chorobowe wymagają zwiększonego dostarczania określonych aminokwasów, aby organizm mógł szybciej radzić sobie z dodatkowym stresem,
  • w zaleceniach żywieniowych dotyczących pacjentów z Covid-19 sugeruje się, że podaż białka powinna wynosić około 1,5–2,0 g / (kg / dzień), a tymczasem wiele osób, zwłaszcza starszych, dostarcza w swojej diecie krytycznie niskie dawki białka!